A szerelmesek házai – Radnóti Színház

Bernard Shaw nem okoz csalódást, sőt. Addig csűri-csavarja a szerelmi szálakat, míg a vérégre jön a… happy end? Nem… nem egészen. Nem érezheted magad jól, amikor úgy állsz fel, hogy nincs más, csak az, ha beállsz a sorba, a tolvajok sorába.


Könnyedén indul az eset, mikoron is Blanche (Sodró Eliza) és Trench (Porogi Ádám) egymás karjaiban tervezik a jövőt, a rendkívül hosszú pár hetes (napos?) kapcsolatukkal a hátuk mögött. Ehhez más sem hiányzik már, csupán a két család erős bólogatása. Trench hozza is a saját nemesi famíliájának egyetértését, de mire befut a jó hírrel Sartorius papához (László Zsolt, hősiesen egész este felkötött, rögzített karral, respect!), szóval mire beér, addigra egy elkapott beszélgetésből rájön, hogy Blanche papa nyakig sáros, korrupt, és nem mellesleg masszívan benne van anyagilag a buliban, nem önzetlenül kevert-kavart, hogy a lánya és ő összemelegedjenek.


Mindezekhez asszisztált Cokane (Kelemen József) és a “hávezetőnő” (szerető) Annie (Radnay Csilla). Rajtuk kívül az előadást még kiegészíti, az állandó kőműves, akit Mátyássy Péter alakít, aki meghatározott időnként átsétál felújítási szándékkal a színpadon.


A két fiatal és a papa mellett az események kulcsembere Lickcheese (Hajdúk Károly), aki először a munkáját, majd az összes erkölcsi érzékét elveszíti az előadás során.


Sartorius ugyanis a legszegényebb családokon kapaszkodott fel az erősen gazdag, elit osztályba, amihez szüksége volt olyan megalkuvó, kiszoltáltatott emberekre is, mint Lickcheese, aki viszont elköveti azt a hibát, hogy a lakók érdekeit is nézve próbál dolgozni. Páros lábbal rúgja ki a főnöke, hogy nem sokkal később (szünet után 😉 ) újra előkerüljön, a már “üzleti ügyekbe” beletanult dörzsölt vállalkozóként, és húzza le volt munkaadóját.


Mindeközben Blanche látványosan végigszenvedi Trench nélkül az egész folyamatot, hogy a végén visszatérjen a szintén szerelmi bánatban szenvedő ifjú, és egymásra találhassanak. Hogy ennek mi az ára? Mik a papa feltételei? Mik a meggyőző érvek? Kit ver meg rendszeresen az idegzsába Blanche? Ki lopja a legtöbbet?


Valló Péter rendező szépen végigvezet az okokon és következményeken. Nincs happy end. Csak vége van, mert nincs megoldás azon üzleti körök összefonódására, amik a kiszolgáltatott embereken gazdagodnak egyre jobban, és persze lenyúlnak minden elérhető, a rászorultaknak indult állami támogatást is. Honnan a tökből ismerős ez a sztori…???!

Szólj hozzá!