Újságmúzeum Live – Átrium Színház

Az Újságmúzeum FB oldal színházi adaptációja.

A színpadon a nézők mai döntése alapján az 1910-es évek (minden előadás más és más múlt századi évtizedet dolgoz fel).

Akik a múltban fogják a kezünket, és a korabeli történetekkel végigvezetnek rajta: Sal Endre és Réczei Tamás, a csodálatos színésznő Huzella Júlia, a zongoránál pedig Grósz Zsuzsanna.

Ha tudni szeretnéd ki volt a közös szerelem Bartók és Kodály életében, megtudnád mi köze Karinthy Frigyes feleségének Olaszországhoz, közben sok-sok korabeli színházi, és filmes szereplő történetét megismernéd, akkor egy korabeli “kávéház” hangulatában mindezt most megnézheted, nem, nem filmen, hanem színpadon. A századelő izgalmas sztorijai az akkori Best magazint simán megtöltötték volna, a régi budapesti fotókkal megtűzdelt előadáson nem csak a történetek vannak a középpontban, hanem a hangulat is azt a kort idézi. Huzella Júlia előadásában csendülnek fel a korabeli sanzonok, míg peregnek lelki szemeink előtt filmszerűe, a korhű némafilmek, filmhíradók, a színpadon viszont a fotók és a néhol vicces, sokszor teljesen ismeretlen történetek.

Ha szereted a Spektrumon, Discovery csatornán a régi történelmi eseményeket elmesélő doku filmeket, akkor itt is biztosan jól érzed magad. Ha irodalom vagy töri szakra jársz, akkor ne hagyj ki egyetlen részt sem, bármikor be lehet kapcsolódni, minden hónapban lesz előadás a műsor szerint. A szerzők könyvei az előtérben dedikálva voltak elérhetők, érzésem szerint ez a jövőben is így lesz, készülj rá 🙂 Bárcsak az unalmas irodalom és történelem órák helyett, így megjelenítve tanították volna zenével és színes történetekkel a középiskolás kötelező tananyagot, sokak beleszerettek volna.

A nézőtéren sok-sok idős, bátor néző is maszkot húzott ma, és érezte jól magát egy nosztalgikus estén az Átriumban (ahol szolidaritási dekor van az SZFE diákjaival, oktatóival, az előadáson Huzella Júlia is viselte ezt a fontos, és kiállást tanusító piros-fehér barikád szalagot.)

Szólj hozzá!