Janika – Turay Ida Színház

Klasszikus vígjáték, 2 szünettel, 3 felvonásban.
Lassan indulunk, hiszen meg kell ismerni az alapszituációt, amiből kiderül, hogy éppen karácsony van a színpadon (látjuk a feldíszített fát, szóval nem nagy meglepi), és mindez Polgár Gizi (Germán Lívia) ünnepelt színésznő nappalijában ér minket.
Csillogását már az első felvonásban elhalványítja Malvin, öltöztető/házvezetőnője (Somfai Éva), aki a valódi, és őszinte humort hozza be az esténkbe.
Adorján (Mikó István, aki rendezte is az előadást) érkezik, és már a belépője is tapsot ér, szóval ő a darabban színházigazgató, nyilván Gizit is igazgatja. Hozza magával a viccesre öltöztetett Fenek Jenő (Fehérvári Péter) amatőr-kezdő írót, akinek van egy Janika című darabja.
A cím pikáns, mert Balla János (Kurkó J. Kristóf) szintén író, csak laza 15 éve néhány hét házasság után lelépett Gizi mellől Amerikába, és elfelejtett hazajönni.
Szóval Gizink lazán dobná Janika, a 14 éves gyerek szerepét. Ősei sincsenek segítségére, akik nem csak a mama-papa szerepet tolják (Sztárek Andrea és Benkő Péter), de a valódi ripacsot is remekül hozzák. Hogy direkt-e ez volt a cél, az nem derült ki, de a túljátszott, túltolt jelzők még csak nem is túlzóak.
A drága mama úgy érzi, hogy a hülye újságíró, hülye kérdésére adott hülye válasz, miszerint Gizi karácsonyra kisvasútra (LOL – sponsored by Lölö…) vágyik, ezért vesz is neki egy nagy doboznyit.
Jobb hijján fel is állítja, majd Adorján cselesen ráveszi Gizit, hogy legalább próbálja fel a kölyökjelmezt.
Nem nagy meglepiként (oké, a filmet már +10x láttam) éppen ekkor érkezik meg az elveszett férj az USA-ból, és felleli Gizit, akit elsőre meg sem ismer. Színésznőnk humoránál, és sértődöttségénél van, ezért beadja a meglepett exnek, hogy ő biza a saját fia.
Innen azért a második felvonásra végre elkezd felpörögni nemcsak a történet, hanem Gizi is, aki egyszer Janikaként, egyszer Giziként jelenik meg, közben pedig parókát és rucit cserél non-stop.
A “nagyszülők”, Adorján és a beavatott Malvin mentik a menthetőt, és támogatják a bolondériában.
Fokozza a dilit, mikoron is befut Balla újdonsült menyasszonya, akinek már sürgős lenne a válás, hogy frigyre lépjen az amerikai sztárszerzővel végre, így Xantus Barbara személyében az amcsimagyar akcentusos undokbanya is színpadon van.
Időnként már mosolygunk, a hangosan röhögnek csak a körülöttünk ülő többségre igaz.
A harmadik felvonásra a színpad átrendezése miatt van szükség, mert dühében Balla elrabolja a kölyök Gizit a szállodai szobájába, mert az éppen nem akarja, hogy a muterjával együtt (yes!) győzködjék a fatert a maradásról.
Mindeközben némi véletlen hatására kiderül a turpisság, és Balla már az idegeinken táncol, és jól leleplezi Gizit, hazaküldi az akcentusos Betty-t, Adorján színházába  pedig leszállítja a napi előadás kezdetére az újraszerelmes Gizit.
Nem mondom, hogy ne nézd meg, laza limonádé, kényelmes színház (bal oldal utolsó 3 sorának fal felőli szélénél a színpad jobb oldala nem látszik! a takarásból), hangulatos, büfében kedvesek, és már a park sem az a régi nyócker, mint volt.
Vannak még vígjátékok, ebből a békebeli időszakból, érdemes válogatni.

Szólj hozzá!