Hofi naplója

A Hofi.
Minenki tudja kiről beszélünk, pedig már 2002 óta csak felvételekről láthatjuk. Nagykorúvá válik idén, aki akkor született, és mégis Hofi szavai a mai napig igazak. Idézzük is naponta, beleépült a mindennapjainkba, annyira igaza volt, és még mindig igazga van.
Emlékeztek: “Az igazságból elveszett az i… ”
Mi is lehetne aktuálisabb.
Így került a könyvesboltban gondolkodás nélkül a kosaramba Hofi naplója úgy, hogy ki sem nyitottam, bele sem néztem, csak biztosan tudtam, hogy jön velem, nekem ezt mindenképpen el kell olvasnom.
Nem csak nekem.
Mindenkinek.
Aki csak az utolsó 10-15 évének munkásságát ismerte, annak kötelező olvasmány.
A kicsi Hoffmann Géza honnan indult (kőbányai porcelángyár melósa volt), miért nem vették fel 3x sem a főiskolára, hogyan került Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, majd onnan 1960-ban végre Debrecenben (5 év gyári meló után) színészként kapott szerződést.
Kevesek láthatták ott, de a klasszikus haknikon már a színház mellett Koós Jánossal, Alfonzóval, Bilicsi Tivadarral lépett fel.
1969-től már a Mikroszkóp színpadon állt, és végre a vidéki sikerek után megérkeztek a Pestiek is. Innentől már a rádiókabaré, a tv felvételek okán országos sztárrá vált, egészen haláláig játszott.
De nem csak színész, humorista volt, nemcsak ő volt a szerzője az előadásainak, hanem igazi közösségi ember is volt.
Szerette a jó társaságot, vadászatokat, beszélgetéseket, tehetségesen rajzolt, csodásan énekelt, minden porcikájában igazi vagány kőbányai srác maradt.
Őszinte humora okán lett az ország kedvence, bátor szókimondása miatt keveredett necces helyzetekbe, de a közönség szeretete megóvta minden hatósági zaklatástól.  Még a kifigurázott pártpolitikusok is elismerték, és titkon kedvelték a humorát.
A könyv nem Hofi által írt napló. A könyv élete története a barátai, pályatársai és Ildikó, az igazi társa visszaemlékezései által.
Rengeteg korabeli fotó, saját rajzai, az elaődások plakátjai repítenek vissza +50-60 évvel az időben.
Érdemes nosztalgiázni, és a könyv mellett-után a youtube-ra kapcsolni, és beírni a keresőbe: Hofi. Most jó. Mostantól hetekre előre minőségi szórakozás következik, csak sorra kell venni Hofi Géza korabeli felvételeit, és lapozgatni mellé Hofi naplóját, ami az életéről mesél.

 

Szólj hozzá!