Zarah – Náray Tamás

Zarah Winter nagyjából egyidős a nagymamám hugával. Szerencsés vagyok, mert én még szerethetem, és itt van velem.
Zarah története teljesen más, mint minden élettörténet, talán csak annyi a közös a saját családoméval, hogy túl kell élni. Mindent túl kell élni, becsülettel, egyenes gerinccel, kitartással.
4 éves a pici Zarah, amikor már a náci Németországból menekülnie kell nővérével, és nemhogy nagy tétekben, még miniben sem fogadott volna senki rá, hogy ők ketten túléve jutnak ki az országból, hiszen egy meghurcolt, elhurcolt, kivégzésre ítélt zsidó családból származva egy szál ruhában rohannak, kínlódnak át, keresztül Európán egészen egy pici olasz faluig, ahol menedékre lelnek. Álnéven, de élve kedzenek újra mindent nem a nulláról, hanem mínuszból gyökerek és családi támogatás nélkül. De mindenhol vannak jó és még jobb emberek, akiktől munkát és lakhatást kapnak, ahonnan fel lehet állni, fel lehet építeni egy új életet. Edel (Zarah nővére) ügyességén, kitartásán nem csak saját, de kishuga Zarah élete is múlik. Megint beválik az igaz, becsületes munka gyümölcse, megvetik lábukat és kialakul a saját életük, Edel tanítóként el is tudja már tartani magukat. Zarah így járhat iskolába, élhet egy viszonylag normális életet. Edel életébe beköszönt egy új szerelem, és végre neki is lehet saját gyereke Ceasare, aki már nem Zarah, bár mindenki úgy tudja, hogy a kislány nem a huga, hanem a lánya.
Álnevüket Zarah dobja el, mikor már biztonságos az európai helyzet, sok éve vége a háborúnak, és Edel sírjára újra saját neve kerülhet.
Zarah nem marad teljesen egyedül, akkorra már sajátjaként gondoskodik Edel kisfiáról, és a Totti család legifjabb sarja hűséges szerelmével eléri, hogy férjhez is megy hozzá.
Nagyot ugrunk az időben, Jozefa történetéhez, aki Zarah lánya, és próbál eligazodni a 70-es évek vége, 80-as évek elejének forgatagában. Nem szerencsés, de ugye a szerelem fehér bottal jár, és vak, belehabarodik halálosan édesapja, Totti ezredes helyettesébe, aki nemcsak jóval idősebb nála, de nős, kisgyerekes családapa is egyben, aki nem csak Jozefát, a feleségét, de még a kisváros többi szép, és hajadon lányát is hülyíti, több vasat is tart a tűzben.
Zarah szerencsés, információhoz jut, és szigorú édesanyaként kimenti lányát ebből a mérgező kapcsolatból, nem sejtve, hogy lánya és a közte lévő feltétlen szeretet olyan léket kap, amivel közös hajójuk süllyedni kezd. Megállíthatatlanul.
Jozefa kényszerből Bécsben tanul tovább nénikéje gyámsága alatt, ahol is már egy nemesi családból származó “megfelelő” kérő is érkezik. Jozefa feledve exét férjhez is megy, azt az apróságot leszámítva, hogy egy újabb reménysugárral átveri volt exe, és házasságában már az ikrek születésekor sem biztos, hogy vajon melyik férfi az apuka. Tragédiák sora következik, először férje, majd ő maga is eltávozik, az ikrekért pedig hiába harcol Zarah, esélye sincs. Nem tudja miért, de beletörődni sosem tud.
Elhagyva Olaszországot Izraelben talál lelki menedéket, és idős közel 80 éves korára új életét már semmi nem bolygathatja fel. Hiszi ő.
Mikoron is Ceasare és családja látogatóba érkeznek hozzá Amerikából, lát egy filmfelvételt és összefut a saát lánya hasonmásával Jeruzsálemben. Újabb őrült nyomozás kezdődik, ahol az ikrek előkerülnek, de azon nyomban el is tűnnek Zarah elől. Művészet, régészet, kiállítás, bűn, kábítószer, titkosszolgálatok, szerelmek… és jöhet a Zarah öröksége, a második kötet.
Náray Tamás úgy szövi a történet szálait, hogy mindennek van jelentősége, az utolsó pici szereplők is fontosak, vagy később fontossá válnak, a mese repít minket évtizedeken, történelmen, családi események sorozatán át. Nem csak a különböző szerelmek, barátságok, születések, halálok vannak hatással az eseményekre, beleszól a politika, világháború, titkos tárgyalások, nyomozások sorozata is.
Praktikus tanács: ha egyben van időd, akkor pár napig fel sem tudsz állni a kötet mellől (javasolt!), fogd meg mindhárom kötetet, és el se ereszd! Ha ettől kevesebb az időd, akkor ne hagyj ki egy napot sem, mert annyi minden történik, annyi szereplő van, hogy úgy jársz mint én, aki egy hétre letette, hogy fejezeteket kellett újra olvasni, hogy értsem ki kivel van és mi történik, mik az összefüggések.
Nekem az első kötet végén voltak a legmeghatározóbb mondatok, amik a remény és hit összehasonlításából adódtak, mert reménykedni lehet, de ha hiszel benne, akkor sokkal több esélyed van, hogy megvalósuljon. Így én most abban hiszek, hogy elolvasod Te is, és Te is átéled az élményt. Szeretemkönyv. Az összes Zarah!

Szólj hozzá!