Seveled – Aréna Mozi

Gergő (Mészáros Béla) nagy nőcsábász, de tulajdonképpen csak az igazit keresi, míg meg nem leli, majd jól pánikba esik ennek tudatában és menekülőre fogja. Mindig. Minden csajnál. Szerelem, pánik, menekülés. Új szerelem, új pánik, újra menekülés.
Emma (Básti Juli) viszont már erősen vágyik unokára, ehhez viszont Gergő mellett végre egy olyan csajra is szükség lenne, aki feleségnek való. Emma nem várhat soká, hiszen a szíve már kezdi feladni, szívtranszplantációra vár.
Gergő erősen bajban van, így jó ötletnek tűnik, hogy a nemrég a házba költözött bohém csajt kérje meg némi kp ellenében, hogy játsza el a halálos ágyán a beteg mamának, hogy biza a feleségjelölt, aki nem mellesleg már babát is vár. Árnyalja a képet, hogy kevés volt az előre egyeztetett sztori, így sem a baba érkezésének ideje, sem megismerkedésük módja nem tisztázott.
A kórházi dokinéni Hedvig (Rezes Judit) röviden tájékoztatja Gergőt, hogy kímélni kell a kedves mamát, de mint történetünk összes szereplője, ő sem a “százas” kategória. Bármilyen lelki sokkra pánikkal reagál, így mikoron is meglátja és bemutatják neki Adoniszt (Mészáros Máté), akkor helyből rohama lesz. Kettejük kapcsolatának kibontakozása egy külön történet a sztoriban, ami olyan szál, amből egy komplett filmet lehetne rittyenteni, annyira tökéletesek. Hedvig pánikrohamának megoldását a nemorvos Adonisz tudja a legjobban kezelni, hol egy klassz markológéppel mennek rombolni, hol az esküvőjükön növelik az egyházi költségeket egy váza apróra törésével.
De vissza a hazugsággyárba: megtörténik a csoda, és Emma új szívet kap, egy izlandi motoros halála által. Egyre jobban lesz, így Gergő és Saci (Tenki Réka) a legnagyobb szarba kerülnek, egyre inkább belekeverednek saját hazugságaikba.
Gergő helyzetén mit sem javít munkahelyének állapota, mert filmkritikusként (lásd magyar valóság: a kultúra és az állam helyzete jelenleg) inog a munkahelye, és kollégái sem könnyítenek helyzetén: ki exbarátnő mivoltában, ki pedig elvárásai okán. Legjobb barátja Robi (Molnár Áron, igen a NOÁR-os!) viszont mindig a fején találja a szöget és visszarángatja legjobb haverját a földre.
A mellékszálak sem mellékesek ezen az estén, Gergő lakóhelyén, a gangos házban igazi Muppet Show szereplői a folyosón üldögélő, és főhősünk magánéletére fogadásokat kötő két öregúr Géza (Bodrogi Gyula) és Károly  (Cserhalmi György) közötti rövid szópárbajokon fekszünk a nevetéstől. Utóbbi Karcsink lesz végül az a szerencsés, aki Emmát levadássza, amiről (életkoromnál fogva már halványulnak az emlékek, de még bevillannak) helyből ez a klip jutott eszembe: Tíz kicsi bűnjel (a kétezres évekből: 2008-ban, és még a nyolcvanas évekből is: 1987-ben ők ketten).
Szóval Gergő és Saci tépik egymás idegrendszerét, hazudnak folyamatosan Emmának, miközben szépen lassan egymásba szeretnek. Hátráltatja őket Saci erőszakos expasija, Gergő álmai, hogy Mr. Davenport-tal (gyerekkori álomszínésze) interjút készíthessen, a munkahelyének közelgő bezárása, de leginkább önmaga, a saját félelmei, és pánikrohamai, amint komolyra fordulna egy-egy kapcsolata. Sacival viszont minden másképpen alakul, szócsatáik, különböző élethelyzetük, történetük mind-mind egymás karjaiba sodorják őket, a boldog végkifejletig. Igazi happy-end 🙂
Orosz Dénes rendezésében többszörnézős, nagyon vicces, vidám, de mondanivalóval teli, nagyon mai történet, remek színészi játékkal, szereposztással (még a legkisebb szerepekben is olyan nevek, mint Parti Nóra, Ficza István, Ónódi Eszter, Pogány Judit, Balázs Andrea stb.)
Többszörnézős, sírva röhögős!

Szólj hozzá!