Au Revoir – Budapesti Történeti Múzeum

Au Revoir kiállítás a BTM-ben, különleges esetben tárlatvezető: Alföldi Róbert.
Azt már sok helyen olvastam, hogy milyen szenvedélyes gyűjtő, de hogy a fotókat nem csak gyűjti, hanem minden információt magába szív róluk, a tudása meglepett.
Nem kevés információt mondott el egy óra alatt, amiben nem csak a magyar származású, Franciaorzságban élő fotósokról volt lexikális beszámoló, sokkal inkább a kiállított fotókkal való érzelmi kapcsolat lett a lényeges és hangsúlyos.
Mivel nem szakértő brigád volt a csoport, és ez rögtön az elején kiderült, így Robi oktatást is tarott arról, hogy milyen szemmel érdemes nézni a fotókat. Hol, milyen kompozíció van, mit az, amitől sűrű a kép, és nem pitykés, mit néz meg ő először, mi az ami nem hiányzik egy fotóról.
A kiállítás képei közül mindre nem volt idő, de minden falon volt egy-két kép, amiről mesélt, nem csak a korszakról, hanem a kép készítésének körülményeiről, miről szól a kép, hol és honnan készülhetett, volt-e a művésznek plusz dolga vele (kompnált képek, véletlenek abból a korból, amikor egy-egy képet még biztosan nem számítógéppel variáltak).
Külön érdekesség volt az a fal, ahol az akkori 50-es évekből való fotók (André Kertész lakása) és a 2015-ös felvételeken ugyanaz a helyszín, de érthetően teljesen más a kép.
Volt olyan fotó, ahol csupán madarak ültek a villanydróton, első látásra mintha csak rajz lett volna, grafika, közben pedig egy fotó volt az is, ahol el lehetett filozófálgatni azon, hogy a tökbe lehetett és milyen szögből ilyen tökéletes képet lekapni.
A torzó fotókhoz másodszor visszatérve hihetetlen az a technika, amivel digitális mókolás nélkül lehetett 30-40-50 évvel ezelőtt eltorzított képeket alkotni.
Ízlésünk kevésbé egyezett, a mini Kertész mezei szerelmes fotótól én nem voltam meghatva, viszont a portrék nekem a szívem csücskei lettek. Az egyiptomi hullaásó szemei pedig max rémálmaimban kerüljenek elő, hiába rajongott érte kedvenc színész-rendezőm.
BTM – Au Revoir! kiállítás még 2020. január 5-ig megnézhető a Budai Várban. Cserba Júlia és Cseh Gabriella gondozta, válogatta, kutatta, és anyagtigrisként harcolva megszervezte a kiállítást, a hozzá kapcsolódó könyv is kapható!

Szólj hozzá!