Drakulics elvtárs – Aréna Mozi

Ha otthon vagy Drakula avagy a vámpír filmek világában, akkor könnyebb dolgod van. Ha véletlenül tűfóbiád van, és minden vérvételen elájulsz, nemcsak a tűtől, hanem már a vér látványától is, akkor neked ez a film inkább hangjáték lesz, mint filmélmény. DE: ki ne hagyd!

A 70-es évékbe csöppenünk, az akkori Magyarországra, ahol még Kádár elvtárs (Rába Roland, az anyja se ismerne rá olyan maszkot kapott!) a nagyfőnök, tőle függ itt minden.
Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) érkezik haza a tengeren túlról, aki még 56 után pattant meg először Kubába, majd onnan rejtélyes módon Amerikába, most meg valami sunyi ok miatt haza vágyott, a régi elvtársak közé megnyitni egy véradó állomást, ahol véletlenül éppen egy vietnámi harcos gyógyul a kapott vértől, és a vietnámi gyerekkórus emeli az ünnepség fényét. Körben a már nyugger elvtársak, és ekkor érkezik a max 30-35-nek kinéző Fábián, hogy lepacsizzon a közben megöregedett régi harcos cimborákkal.
Azt érzi a magyar kémelhárítás, hogy itt titok van, de vastagon, ezért ráállítja Fábiánra két jól képzett emberét – Lacit (Nagy Ervin), és annak kedvesét Magyar Máriát (Walters Lili), hogy fejtsék már meg a titkokat: mit keres újra itthon, miért nem öregszik, és egyáltalán mi történik körülötte.
Fábián elsőre gyanús, de csak jóval később derül ki, hogy vérre van szüksége, na nem kórházi értelemben, hanem csak úgy életfenntartásilag, mert fiatalságának és életben maradásának titka a folyamatos vérivás.
Szerez ő ehhez vért a Péterfy Kórházból, gyárlátogatás alkalmával véradáson és bambis üvegből nyakalja, mint más a málnaszörpöt.
A kémelhárítás főnökének Esvégh levtársnak (Thuróczy Szabolcs) az ötlete, hogy Mária kísérőként egyre közelebb kerüljön a megfigyelt Fábiánhoz, kevésbé számít rá, hogy az agyát a bicepcében hordó Laci ettől féltékenységében gondolkodásra adja az egyébként nem túl fejlett agysejteit. Ez annyira nem hiányzik a sztoriból, mert Lacink életfelfogását tekintve faék egyszerű: 3 perc dugással nagyjából érzelmi élete szinte teljes terjedelmében leírható, minden más csupán a munkáját jelenti. Az öklét szívesebben használja, mint az agyát, de ez az eset kényes, nem kinyírni kell a megfigyeltet, hanem fontos információt kapni tőle. Már csak azért is, mert Nádja (Balsai Móni) tolmácsként felvilágosítja főnökét: Kádár elvtársat, hogy vagy megszerzik az örök élet titkát Brezsnyev elvtársnak, vagy mennek a levesbe.
Nem nagy spoiler, a történelemből úgyis tudjuk: nem kapott örök életet Brezsnyev (konkrétan: az baszott volna be a világnak, de legalábbis Kelet-Európának).
Szóval Mária szaladgál Fábiánnal, utánuk Laci, őt meg baszogatja Esvégh elvtárs, akinek a nyakán a szorító feladat Kádártól.
Mária egyre közelebb jut a megoldáshoz, és vele együtt Laci is rájön, hogy Fábián biza vámpír, és ez a hír végre eljut Kádárhoz is, aki meghozza az áldozatot: titkárnőjét – Nádját kéne megharapnia Fábiánnak, hogy ő továbbharaphassa majd később Brezsnyevet. Ehhez képest az állandó vérellátás gyerekjátéknak tűnik.
Fábián nem hülye, és már Mária is rájön, hogy jobban jár az örök fiatallal, mint a brutál Lacival, de addigra késő. Laci is rájön a vámpírságra, és ugyan lefejeli elsőre az asztalt, mert nem hisznek neki, de aztán jól feltámad, és Fábián segítségével kereket old.
Klasszikus színfoltja a történetnek Laci és Mária alsó szomszédja, Jenő bá és felesége, akik a mai őrző – védő szolgálatok 1.0-ás verziója, amiről a házban és akkörül nem tudnak, az nem is létezik. Jenő bá tökéletes megformálója Znamenák István, mintha rá írták volna. Minden házban lakott egy ilyen besúgó házmester típus azon évtizedekben, akik a házipálesz mellé társították páratlan megfigyelőképességüket.
Laci egészen Amerikáig menekül, ahol pöpecül megél belőle, hogy a vámpírok elleni harc legfőbbe elemét, a fokhagymát párosítsa a kovászos uborka levével, és előadásokat tartson, hogy mi is történt itt a Vadkeleten, a “legvidámabb barakk-ban” Kádár idejében.
Mária és Fábián elvtárs viszont örökké fiatalon kergetik a vérlelőhelyeket szerte a világban.

Ritka jó film, mondanivalóval, nosztalgikus retróval, és nem csak a múlt idézése, de az akkori klasszikus karakterek bemutatása is nagyon tanulságos és rendkívül vicces.
Bodzsár Márk rendezése igazán szórakoztatóra sikerült
UI: Bödőcs is szerepel benne, mint a vérnyitó gála műsorvezetője, igazán profi színész lenne belőle, ha nem csak a humorban utazna!

Szólj hozzá!