Kaisers TV, Ungarn – Átrium

2019-ben indulunk, mikoron is kikapcsoljuk (MONDOM: KIKAPCSOLJUK!) a mobiltelefonjainkat. Hirtelen lendülettel 1881-be zuhanunk, ahol is a boncmesternél – ki a darabban Balázs Gábor névre hallgat (Freidenthal Zoltán nagyszerű alakításában) találjuk magunkat Baráznay Amália (Enyedi Éva) hisztije közben. A legnagyobb problémája az elhunyt anyja teteme mellett, hogy az még életében nem mondta meg neki a nagyvagyon tartalmazó banki széf kódját. A dokinak gyakorlatias ötlete támad: még az élő mamát (Szamosi Zsófia) kellene megkérdezni, így a hipnózist javasolja Amáliának. Nem hisz benne, de ez nem akadályozza meg abban, hogy perceken belül 1848 októberében landoljunk, a Kaisers TV, Ungarn élő műsort adó stúdiójában. A német nyelvű híreket, műsorokat csupán a magyar nyelvű reklámok szakítják meg, kivéve, ha új tulajként befut Petőfi Sándor (Pintér Béla), és hozza magával Kossuth Lajost (Thuróczy Szabolcs). Petőfi bevásárolta magát a tv-hez, és az első lépésben kirúgja a régi gárdát: Szidit (Stefanovics Angéla) és Pankát (Szalontay Tünde), de velük röpül a román származású napraforgó  – Marián Kornél (Terhes Sándor) is. Amália hirtelen Arankaként mutatkozik be a saját anyjának zavarában, majd Petőfi kiválasztja bemondóművésznőnek, így Gróf Baráznay Ignácz-al (Mucsi Zoltán), saját apjával készítheti el élete első interjúját a már átkeresztelt Magyar Nemzeti Élő Virgoncz-ban, amire Petőfi nagy buzgalmában a tv-t átnevezte. A beszélgetés cseppet bulvár, és kevésbé “hadiszakmai”, viszont Amália olyan információkhoz jut a stúdióban, amiről fogalma sem volt: anyja szerelemmel szerette apját, de a hősként eltűnt fater nem volt az a tökéletes fickó, mint amilyennek a népi legendák mesélték: konrétan a schweháti csatában nem csak a harc hevében eltűnt, hanem előre tervezetten a Kaisers Tv, Ungarn üdvöskéjével, Szidivel már jó előre eltervezték, hogy az esélytelen csatából meglépnek Brazíliába, és ott vígan élnek, míg meg nem… de Amália közbeszól, megsajnálva anyját, és próbálja rádumálni az apját, hogy nyerje már meg a csatát az osztrákok ellen, mert van esély rá. Nyilván Amália nem gyenge történelemből, ami ki is derül, hiszen a fater sem érti, hogy a holnapi csata hogyan lehet történelem. Megy is közvetíteni a tv teljes stábja, még Rohácsi urat (Quitt László) is viszik magukkal, utólag persze kiderül, hogy Petőfi eldöntötte, hogy az öreg majd szponzorálja az utazást és a fegyverek utaztatását.
Amália információi alapján a történelem kereke megfordul, mire visszajut 1881-be, addigra a boncmester már hősi halott 1848 óta, szobra van, a szülei élnek, sőt, szeretik és szeretetben felnevelik Amáliát (ki valahogy erre még nem emlékszik), és az osztrákok vágynak kiegyezni, és nem a magyarok ezidőtájt ebben a megváltoztatott alternatív valóságban.
Innen lendületből visszajutunk 2019-be, pedig néznénk még a győzelem megváltozott történelmét…
Hazafelé az első gondolatunk, hogy kinek kellene a jövőből visszaugrania 2019-be, hogy megváltozzon a történelmünk, hogy magunkhoz térjünk, és egy normálisabb életet élhessünk. Vagy nekünk hova kellene visszamenni az időben, hol romlott el minden, hol lehetett volna másképpen dönteni, és jobban élni.
Pintér Béla tévéjében minden megtörténhet és meg is történik. Nevetünk, mikor Petőfi húzza a száját, amikor Arany Jánossal keverik folyamatosan össze, amikor magunkra ismerünk a császári tévében, hiszen királyi tévénk nekünk is van (már ha lenne tévém se nézném, de ugye nincs, és még nem érzem a feltámadó igényt rá…).  Sokszor nevetünk még, de időnként csak halkan felszisszenünk, amikor egyetértünk, de kimondani  csak a színpadon lehet. PBT minden előadásában bármikor kimondható.

Szólj hozzá!