Salamon király szorong – Rózsavölgyi Szalon

Salamon király (Jordán Tamás) nem nemesi címet visel, csupán nadrágkirály ő, mert azzal kereste vastagra a pénztárcáját, mit most így a 85 felé már nyitva is hagyott jótékony célokra. Az esti züllése nagyjából kimerül a bárban ücsörgésben, ahol is a pincér srác – Jean (Mohai Tamás – hol a francban játszott eddig, hogy nem találkoztam vele, zseniális színész!) kedvére való, kicsit lökött, nagyon állatvédő, és imádnivalóan lelkesfiatal.
Salamon régi szerelme a király otthonában működtetett segélyvonalon jelentkezik be, így Jean Cora-hoz (Hernádi Judit) indul, visz neki az öregtől virágot, és némi vigaszt. Cora nem fiatal már, bár ezzel képtelen szembe nézni, így Jean próbál vele jófejségből összejönni, ami némiképpen kurtán-furcsán sikerül is. Menet közben kiderül, hogy Cora még a háború előtt sanzonénekesnőként kereste kenyerét, amit a német megszállás idején sem adott fel, így a Gestapónak besúgó bártulajdonos mellett “tündökölhetett”, míg Salamon (vagy Salomon?) 4 évig rejtegette létét egy pincében, hogy zsidó származására tekintettel ne vigyék gázkamrába. Cora lelkét nyugtatja, hogy ő biza nem köpte be idősebb hódolóját, és ő ettől mekkora hős, mondjuk a hódítót cseppet kiábrándította az a 4 pincében töltött év Cora látogatása nélkül.
Jean (és az őt jásztó színész különösen!) nagy fazon, tanul ő, de szíve az enciklopédiákhoz ragaszkodik az oktatási rendszer helyett, így Aline (Sipos Vera) lesz ebben fő tettestársa. Igen, még a szeretet-szerelem szavakat is a kötetnyi papírok között keresik. Sok-sok megfejtendő szó lakik azokban az enciklopédiákban, így mire közösen kiválogatják amire szükség van, addigra már észre sem vették, de egymásba szerettek.
Kicsit bonyolítja a helyzetet, hogy Cora tök elhiszi, hogy Jean nem szánalomból szeretett bele, de a srác ügyesen lavírozva visszatereli Salamon karjaiba a rég elfeledett énekesnő barátnőjét.
A vége végre happy end 🙂

Dicső Dániel rendezésében igazi jutalomjáték, és nem csak Hernádi Juditnak és Jordán Tamásnak, hanem a csodálatosan, az előadást végig a hátán hordozó, és pörgető Mohai Tamásnak is.

Szólj hozzá!