Nemek és igenek – Centrál Színház

Még ősszel olvasva a szereplők névsorát, semmit nem ismerve a darabról már a listámon volt.

Nem csalódtam, sőt! Puskás Tamás rendező olyan érzékenyen, jó humorral, rendkívül pontosan nyúlt a történethez, hogy már szünetben szinte mindenki a pro és kontra véleményekkel vitatkozott, majd hazafelé is végig erről beszéltünk, főleg a hol van az igazság a jogon belül, és kinek milyen igazsága van, van-e többféle igazság.

A történet Kitty (Bata Éva) és Edward (Lengyel Tamás) nappalijában kezdődik, ahol az éppen 4 hetes kisbabájukkal foglalkoznak, közben pedig barátjukkal Jake-kel (Schmied Zoltán) beszélgetnek. Jakenek már van két gyereke, és most is babusgatni jött a kicsit, de már némiképpen több tapasztalata van barátainál ebben. Laza, rutinos pasinak mutatja magát, nagyszájú ügyvéd, pont mint Edward. Edward védőügyvédként éppen egy olyan vádlottat véd, aki megerőszakolt egy nőt. Ugrunk is a tárgyalás előtti pillanatokra, ahol Gayle (Pokorny Lia) tombol már a tárgyalás előtt, és fél, hogy nem hisznek neki. Tim (Bereczki Zoltán) az ügyész próbálja nyugtatni, és a fejébe verni a szabályokat, sőt felhomályosítja, hogy ügyészként ő nem az áldozat ügyvédje, az áldozat pedig “csak” tanu, a büntető perben, és majd az esküdtek jól eldöntik, hogy mi az igazság. Visszatérve a nappaliba bővül a társaság, már Jake felesége Rachel (Pálfi Kata) is főszereplővé válik és kidől lassan az első csontváz a szekrényből: Rachel válni akar, mert Jake megcsalta őt, nem is egyszer. Később az is kiderül, hogy Rachel sem ma született bárány, hiszem a bosszú szexet ő is elkövette, tetőzve azzal, hogy a 4 éves talált rájuk. Kitty és Edward próbálják a két ügyvédet összebékíteni, Edward jogilag tolja a szokásos szövegét, Kitty viszont inkább az életre szavaz a jogászkodás helyett. Mindemellett zajlik a tárgyalás, ahol Edward hiába tudja, hogy a vádlott elkövette a cselekményt, feladatát túltolva megalázva megsemmisíti kérdéseivel Gayle-t, akit Tim (mivel nem a szakmája csúcsán helyezkedik el, de legalább kicsit szebb a lelke) nem tud megvédeni.
Szilveszteri (karácsonyi?) buliba csöppenünk, ahol Zara (Kovács Patrícia) már elcsábította Tim-et, na nem beleszeretett, csupán ketyeg a biológiai órája, és mindenképpen pasi kell neki, és gyerek. Jake és Rachel már kibékültek, Zara és Tim új pár, viszont sokasodnak a felhők Kitty és Edward házassága felett. Tornádóként érkezik Gayle, aki őszintén kiosztja már nem áldozatként, hanem nőként a beképzelt jogi társaságot, főleg Edward-ot, ami Kitty-vel való kapcsolatát nem viszi előre, sőt, felesége határozottan rosszul tűri, hogy a bűnöst felmentették.
Szünet után Kitty és Edward veszekedésére érkezünk, Edward provokál, mert érzi a bajt, Kitty pedig némi szócsata után bevallja, hogy Tim már miatta dobta Zarát, és szerelmes lett. Igen, bosszúból, mert Edwad 5 éve megcsalta. Nem mondom, hogy gyorsreagálású a csaj, mert ugye friss babát is nemrég szült a férjének, de ezen már nem akadunk fent. Edward búcsúszexre vágyik, kiborulva, majd a következő jelenetben már Jake és Rachel a hallgatóság, akiknek önti ki magából a bánatát, hogy az asszony nem csak válni akar, hanem vitte a babát is bébiszitterrestül, és ha ellenáll, akkor a búcsúszex biza megerőszakolássá válik. Ezen a már kibékült Jake és Rachel remekül eljogászkodnak, hogy ki és mikor mondott nemet, de a vége vitathatatlan: Kitty Tim karjaiban találta magát a bosszúmegcsalás okán. Ezen persze Zara is kibukik, mert neki pasi kell, így Edward és Tim közül kerül majd ki gyermekének apja, nem bízza a véletlenre, majd kiderül alapon. Laura (ügyvéd/bíró?) mindkét válni készülőt kiosztja, mert mindegyiküknek a maga szempontjából igaza van, de arra is felhívja Kitty figyelmét, hogy mekkora esélye van kiszolgáltatott nőként a dörzsölt ügyvéd férjével szemben a megerőszakolást bizonyítani a bíróságon. Nagyjából itt derül ki, hogy mennyi ebből az igazság, és mennyi a bosszú, és a jog mennyire kiforgatható és bármire, bármilyen indokkal ráhúzható a vizes lepedő. Happy end a vége (spoiler!): Kitty és Edward békülnek, Zara lelép Timmel, mi pedig hosszú időre ellátottak leszünk párkapcsolati konfliktusok vacak megoldásaival. Egy biztos, mázli, hogy nem ügyvéddel hozott össze a sors, persze nyilván nekik ez a szakmájuk, hogy a bűnözőket kihúzzák a szarból, és a saját ügyfelüket képviseljék mindenáron, de na. Akkor is vannak erkölcsi határok. Mindenki kapja meg azt, ami jogosan jár neki, azt azért mérje már ki rá a bíró. Mert olyan nincs egy erőszaktevőnél, hogy ártatlan. Ott csak azon lehet vitatkozni, hány évet kapjon. Szerintem.

Az előadás szabadszájú, gyors, és sokszor nagyon vicces, de szerintem 18+os. Érdemes többször is megnézni, mindig lesz más és más szempont.

 

 

Szólj hozzá!