Árvácska – Trafó

Árvácska története közben időnként elfogy a levegőd, időnként a rosszullét kerülget, és mégsem tudod levenni a szemed a színpadró. Nem klasszikus színpad, hiszen 3 sorban 3 oldalról a nézőtér a Trafóban (viszont így mindenhonnan jól látni), de annyira közel zajlanak az események, hogy szinte ott vagy Árvácskával a szobában, a mezőn…
Szigorúan 18 karikás a rendezés és a mondanivaló is.
Simkó Katalin megrendítő alakítása az egész este alatt hajtja előre a szörnyűbbnél szörnyűbb állomásokat az életében, amit megmentőjének (Kulka János) mesél el. Az előadásban ez nem csupán mese, hanem a pucér valóság, az a gyötrelem, megalázottság, kiszolgáltatottság, ami ennek a lánynak születése után jutott, azért mert árva lett, az ép ésszel felfoghatatlan, elképzelni ha nem történik meg, akkor teljesen lehetetlen. Annyi gonosz ember veszi körül, használja ki kora gyerekkora óta, ami teljesen furcsán azt az érzést kelti, hogy mi lehet az a hajtóerő ebben a törékeny lányban, ami még mindig viszi előre, ami miatt még sosem adta fel.
A két főhős mellett a többiek is próbálnak felfejlődni színészi játékban, kisebb-nagyobb sikerrel, a három gyerek kiválasztása telitalálat volt a szerepükre.
És akiért elindultam ebben az esős téli időben, az a közel 3 év után újra színpadra visszatérő Kulka János színész óriásunk. Egyetlen halk szava van az előadás végén, de az arcjátékával, mozgásával, egész lényével betöltni a megmentő-hallgatóság szerepét, és úgy van jelen, olyan erővel, hogy nélküle főhősünk el sem mesélné (bár szavai szerint akkor is végigmondja, ha már nem akarja őt senki végighallgatni) a vle megesett szörnyűségeket. Az első másodpercekben miatta voltam meghatva, hogy végre-végre újra színpadon! Az elejétől a végéig központi szerepe van, minden “fejezetnél” már a felvezető mondatnál az arcára (homlokára) van írva a véleménye, pedig még csak utána kapja a nyakába a vállalhatatlan kínok elbeszélését.
Az este két nagy happy endje: Kulka János újra színpadon, és Simkó Katalin felejthetetlen Árvácska alakítása a Dollár Papa Gyermekei produkció előadásában, Ördög Tamás zseniálisan ötletes, sodró lendüleű  rendezésében.

Szólj hozzá!