Elnöknők – Katona József Színház

Az előadás vége óta azon gondolkodom, hogy mi tartja még színpadon 20+ éve ezt az előadást. Oké, a három zseniális színésznő: Pogány Judit, Szirtes Ági és Csákányi Eszter az a névsor, amit nem lehet kihagyni. De ezt a történetet én akkor is elengedném, ha még +20 év van benne.
Mert nem értem. Fáj, hogy nem először látom egy előadásban, hogy aki idős, az csakis csökkent agykapacitással létező problémás életű lehet. 3 takarítónő Grete, Erna és Maridel életébe teszünk villámlátogatást. A spórolós (zsugori) Erna beszerez egy használt tévét, éppen nem kukázza, mint a sapkáját, így összegyűlik a barátnői traccsparti. Egymást leszólva, kibeszélve megtudjuk, hogy Erna fia nem akar gyereket, így nem közösül, Grete lánya az apja szexuális zaklatása miatt Ausztráliáig menekül kipakoltatva magát, Maridel pedig súlyosabb fogyatékkal él látszólag a két másik barátnőnél, őt az élteti, ha a klozetekből csupasz kézzel szedi ki a dugulások okát.
Nagy levegő a második felvonás előtt, majd jön a “miről álmodik a lány” rész, kicsit másképpen, hiszen főszereplőink nemhogy nem lányok, igen élemedett korú, leépült öreglányok.
Grete vágya egy gazdag pasi, aki a bugyijában túrkál, és “nagyságosasszonyt” csinál belőle, Erna a lengyel hentesre vágyik, hogy együtt térítsék meg Isten országába a népet, Maridel pedig csupán arra vágyik, hogy a wc-k pucolása közben a plébános által elrejtett kajákra bukkanjon a szar között… Van az a pont, ahol kicsit élesebben látja a másik kettő álmait, és belerondít, ahogy kell, ennek meg is lesz a jutalma, SPOILER!: simán kinyírják…
Az egész előadás túljátszott, alpári stílusú, és csak remélni tudom, hogy nem én élek burokban, és nem ez az átlag idős többség. Pontosan a szerepeket eljátszó csodálatos színésznők miatt is ezt gondolom, ők sem épültek le, kicsit megöregedtek, de szellemileg a top-on vannak.
Ascher Tamás rendezte, ha pont így tervezte, ahogy ma este látszott, akkor menekülhetnékem jogos. Ha mégsem, akkor érdemes lenne ránéznie hová fajult ez az előadás. Nekem tuti 1x nézős volt.

Szólj hozzá!