Így szerettek ők – Molnár Ferenc – Átrium Színház

Molnár Ferenc kalandos élete a ma este fénypontja. Mesél ő maga, és mesélnek szerelmei, felesége, titkárnője és a kor krónikásai. Első feleségére csak utalásokat kapunk, ahogy lányáról sem szól más, csak a végrendelete, viszont második feleségével való viharos kapcsolata nem kevés vidám, és megható percet okoz. Fedák Sári és Molnár Ferenc kapcsolata a tipikus se veled – se nélküled életérzést hozza, az esküvő a váláshoz való legrövidebb út miatt különleges. Darvas Lili iránt érzett késői rajongás, majd hódítás sem tökéletes, valahogy nem megy az írónak az együttélés a rajongott színésznőkkel hosszabb távon. Akivel viszont 15 évet eltölt, az Bartha Vanda, aki nem csak titkárnője, de ápolónője, szakácsa, és ténylegesen a feleség szerepkörben működik, bár vele sem költözik össze, viszont haláluk után Molnár Ferenc kérését Darvas Lili teljesíti: Vanda mellé temetik.

Volt sok-sok vidám pillanat, nevetés, eljátszott események, felolvasott levelek, és szembe jött megint a történelem, mindkét világháború, a sikerek és a menekülés is.

Molnár Ferencet ma Alföldi Róbert keltette életre, Fedák Sári – a második feleség szerepében Herczeg Adrienn, Darvas Lilit pedig Parti Nóra által ismertük meg. A történet Bajor Lili és Kovács Máté olvasatában teljesedett ki.

Nyáry Krisztián írásai, és Réczei Tamás rendezése az alapja ennek a felolvasó estnek, ezerszer inkább ezt a sorozatot kellene nézni a gimisenek az érettségihez, vagy csak úgy, mint bemagolni az életrajzokat. Vittem a nagykamaszt, nem aludt el, pedig nem cseszegette a tanár az ébrenmaradás érdekében, egyszerűen érdekelte a történet. Amennyit megjegyzett belőle, amit már színpadon látott előadásokat Molnár Ferenctől, azzal már át lehet jutni az érettségin simán 🙂

“Nem is lenne olyan utálatosan unalmas tantárgy a magyar, ha nem életrajzokat kéne magolni.”

Szólj hozzá!