A piszkosak – Karinthy Színház

Három kamasszal, Rejtő rajongóként és rutinos lakás-ház felújítóként kihagyhatatlan.

Térben és időben ugrálunk a történetben. Épül a Rejtő múzeum, ahol a honi szakik tipikus színvonalukon nekifutnak a felújításnak. Már haladtak, na nem sokat, mert ugye ki a francot érdekel a határidő. Rómeó (Pápai Rómeó) a legkisebb, leggyengébb láncszemnek tűnik a brigádból, de ő az egyetlen, aki képes még az olvasásra (éljen Rejtő Jenő :D), és ettől még értelmesen gondolkodni és beszélni is képes. Robi (Marton Róbert), a főnök, a tipikus építőipari alvállalkozó: feketén mindent, és simlisen az elszámolásokkal alapelvet vallja, meg is vezeti az összes gyárilag hülye beosztottját. Nemcsak a mulatságos helyzetek generátora, de állati jól énekel, sőt, amikor Bandival (Katona László) együtt nyomják, az már a csillagok közötti érzés. Bandi és Imi (Molnár Gusztáv) szakik nem matekból diplomáztak az biztos, viszont nagyon kell röhögni zseniális algebrai képességeiken. Ez utóbbiban azért partner az összes zseni a színpadon. Sanyika – Kovács Krisztián (pótgyerek kamaszom névrokona :D) olyan szinten hozza a szerencsétlen hülye figuráját, hogy teljesen ráismerhető bármely építkezésen dolgozóra. Időnként beájul Rómeónk, és egyből átkerülünk Rejtő világába Fülig Jimmyvel, Piszkos Freddel (Scherer Péter, a zseniális, aki nemcsak játszik, hanem mint rendező ezt az őrületet levezényelve a színpadra tette). Herceg, Nagy Bivaly (éljen a kötelező orosz tanítás, értem a kiejtését is :D), Buzgó Mócsing és Holdvilág Charlie mindent megtesznek, hogy Rómeó Vöröskarom (Banovits Vivianne) hites ura legyen, ettől fázik a legjobban a leendő férj, de minden meggyőződése ellenére sikerül befűzni. Az építkezés megrendelőjének lánya, Vandácska persze Rómeó közelébe sem megy, mert ugye a szakimelós brigádtag hogy is kerülhetne egy szintre a gazdag jócsajjal.

Sodornak az események, kapaszkodunk rendesen, mert annyira humorosak a jelenetek, annyira jól szólnak a dalok (éljen Marton Róbert!), hogy sose legyen vége. De lassan befut a levonult (elfogyott a lóvé a kultúrális felújításra, másra csoportosították át… távozik a brigád) csapat helyére Rejtő Jenő (Mucsi Zoltán) saját maga, és Rómeóval, ha a világot nem is váltják meg, de lezárják A piszkosak mai történetét.

Vastaps, és nagy siker, megérdemelten. Hazafelé: kiskamasz elolvasná, a nagy újra olvasná, a pótgyerek meg befejezné Fülig Jimmy történetét, ami már járt a kezükben. Én tuti újra előveszem, mert megunhatatlan… és milyen fura a világ, én is kamaszként váltam a Rejtő regények függőjévé. Befertőztem ma a kamaszokat is 😀

Szólj hozzá!