A hattyú – Örkény Színház

Ebben az előadásban a klasszikus Molnár vígjáték az eszelősen különleges. Csodálatossá válik, nagyon mai és kortalan lesz.

Az alaptörténet, a lecsúszott családról szól, ahol Beatrix (Csákányi Eszter) a család feje felemelkedésük egyetlen esélyét lányában, Alexandrában (Tenki Réka) látja. Neki kell beáldoznia magát Albert herceg (Ficza István) menyasszonyaként. Csupán 3 akadálya van ennek a frigynek: Albert herceg kicsit sem érdeklődik Xaxa (Alexandra) iránt, ellenben a tanító Ági Miklós (Nagy Zsolt) annál inkább szereti a kisasszonyt, csakhogy ott a bibi, a szegénylegény-gazdagleány leküzdhetetlen problematikája. De a leginkább ami, a szíveket összekavarja Xaxa érzései: nem bírta a beképzelt herceget, de percek alatt a “beretva” említésére belehabarodik a tanító tudásába, élethelyzetébe, és már menne is vele világgá. Csakhogy Beatrix, a drága mama nem azért harcolt annyit az európai nemesi családok színterén, hogy a cél előtt egy éjszaka alatt eldobja a vissza-felemelkedés lehetőségét, és ehhez két “nagy” segítsége is van: a huga (Takács Nóra Diána) és bátjya – Jácint (Mácsai Pál), akik a maguk módján belekeverednek az események sodrásába. Jácint konkrétan annyira, hogy ő talán az egyetlen, aki érzi: nem attól lesz valaki jóember, ha nemesi vér fut az ereiben, hanem egy csillagász is lehet a legklasszabb ember, csak észre kell venni, és nem a magas lóról ugatni neki.
Albert herceg egy nagyra nőtt kényes kisgyerek képét mutatja, könnyen sértődik, és semmire sem alkalmas. Pont illene Alexandrához, aki a hattyú hasonlattal élve maradjon a fényes tó tetején úszkálva, mert kiérve a partra, csak totyogna, mint egy elcseszett kacsa.
Alig áthallás, ha a gazdagék a pórnép között kellene, hogy bukdácsoljanak, akkor a túlélésért való harcban másodpercek alatt buknának el. A brit tudósok szerint azok is egy hét alatt a bitófára kerülnének, akik 4 hét alatt akarnak meggazdagodni… jah, hogy nem a mi országunkban??? Ahha….
Csillagász-tanárunk szerelmet vall, Alexandra is viszonozza érzéseit, de jő az éj, majd a lendületes reggel, és befut Albert herceg jó édes anyja: Mária Dominika hercegnő, kinek férje és Beatrix férje már évtizede megállapodott gyermekeik frigyében. Nem mintha ez a két fiatalt különösebben érdekelné.
Beatrix nagy ötlete, hogy a se lát, se hall Albert majd jól beleszeret Alexandrába, ha az közeledik a tanárhoz részben bejött, és a “hideg pisztráng” végre éledezni kezd. A csavar ott kerül elő, hogy a tanerő és Alexandra valódi érzelmeikkel rohangálnak a félbolond nemesi társaságban.
A nagy tisztázó szerepében – Jácint/Károly, a bátyó áll, aki igyekszik elsimítani a konfliktust, és megőrizni a család maradék méltóságát, így addig csűri-csavarja a mondatokat, míg Mária Dominika is hisz a tanár tudásában, szerencsétlenségében. Innen néhány lépés alatt eljutunk oda, hogy már Albert herceg is ugyanebben hisz, és ő lesz a jófiú ebben az esetben.
Látványos a hódítás, Jácint/Károly erősen lebeszéli a tanárt a lányról, akit az események mégis Albert karjai közé taszítanak.
Így mindenki (?) boldog… a színpad elrendezésén is látszik… a sarokban egyedül áll már az egész családdal szembe a tanító.

Lehet-e felemelkdni nemesi rang, kapcsolatok nélkül? Van-e más lehetősége a lecsúszott családnak, mint a jó házasság? Lehet-e újra kezdeni a pórnép között?
Miért nézik le a családok a más családokat?

Zseniális előadás, Molnár Ferenc írásából, lehengerlő látvánnyal, és fodulatos, csavaros törétnettel, kedvenc színészekkel: Mácsai Pál, Csákányi Eszter, Tenki Réka, Ficza István, Für Anikó….

Nem csak a díszletek, a jelmezek és az egész környezet, a megvilágítás nagyon a 21. századba visz. A problémák viszont itt maradtak az előző századokból, az emberi kapcsolatok nem változtak. Az érzések megmaradtak, csak a technika rohant el felettünk.

Prózai színész társulat, és olyan szépen énekelnek, zenélnek a színpadon, hogy még hangsúlyosabbá válnak az események.

Végzős gimis kamasz: “a pap volt a leglazább, a jófej kategória győztese, állati menő!”

Gondolkodtató és azzal együtt is vidám előadás Polgár Csaba remek rendezésében.

Szólj hozzá!