Táncórák – Rózsavölgyi Szalon

Józan László és Ullmann Mónika varázsolja el a nézőket. A fő téma a hogyan szeret, és hogyan lehet beleszeretni egy aspergeres srácba egy neurotipikus (nem aspi) lánynak. Össze tudnak-e csiszolódni, vagy már eleve a lehetetlen küldetés? Megértheti egymást két teljesen különbözően gondolkodó nő és férfi? El tudják fogadni egymás másságát, vagy meg akarják változtatni? Akar-e az aspi változtatni? Vagy csak megfelelni?

Senga lábsérülése miatt dobhatja táncos karrierjét, de ebbe képtelen beletörődni. Ever, a szomszéd jön, és táncórákat szeretne venni, mert a közeli díjátadón tutira táncolnia kéne, ami vele még sosem fordult elő. Sok minden nem fordult még elő vele, sok minden elől kitért az életben, és még az sem fordult elő vele, hogy valaki ennyire nagy hatással legyen rá, mint Senga.
Hamar kiderül, hogy Ever aspergeres, Senga pedig hosszan nem érti miért viselkedik csodabogárként, ebből pedig vicces szituációk alakulnak, míg a történet eljut odáig, hogy Senga elkezdi megérteni, hogyan tud jól kommunikálni Everrel.

Józan László aspergeres egyetemi tanár figurája kb 8-10 aspi vonásait gyúrja egybe, mert mindegyikük más és más, benne összesűrűsödik a legtöbb jellemző. Nagyon alapos, nem ússza meg egyik problémát sem, végig nem esik ki egy másodpercre sem a szerepéből. Nem olyan, mint egy aspi, hanem egész este AZ! Annyira jól mutatja meg, hogy mennyi érzés van egy ilyen klassz srácban, és mennyire nehezen fejezi ki magát, hogy az érzékenyítő előadás mintája születik meg a Rózsavölgyiben. Hosszú könyvek szólnak az aspergeresek viselkedéséről, problémáiról, lehetőségeiről, de másfél óra alatt itt szinte minden előkerül.

Sokszor nevetünk, időnként gyűlnek a könnyeim, de a humor annyiszor jelenik meg a színpadon, hogy nincs bőgés.

Nem mindig, mindenkivel egyszerre mosolygok.

Két aspi anyukájaként aha-élmények jönnek szembe egész este. Igen, én is nevetek sokat, és rájövök, hogy mennyire szerencsések vagyunk a két csodabogár kamasz kölyökkel.

Dicső Dániel rendezése, kedvenc, vinni kell a két kamasz aspit is rá.

 

Szólj hozzá!