A vád tanúja – Városmajori Szabadtéri Színpad

A Győri Nemzeti Színház előadása.

Ha nem akarod tudni a krimi megoldását, akkor kattints jobb oldalon egy másik színházra, ott egy másik előadásra. Köszi!

A történet két helyszínen játszódik: az ügyvéd (Csankó Zoltán) irodájában és a tárgyalóteremben. A gazdag, 56 éves “öreglány” nem önszántából dobja fel a talpát, ezzel pedig Leonard Vole (Kovács Gergely) lesz az első számú gyanusított, mert nemcsak belehabarodott a néhai, de aznap ott is járt, és a végrendelet szerint is elég vastag pénztárcát sikerült megörökölnie hirtelen a munkanélküli munkakerülőnek.

Wilfrid Robarts ügyvéd bevállalja a szerencsétlent, van annyi esélye, mint törött szárnyú madárnak az erdőtűzben.

No átkerülünk a tárgyalóterembe, ilyen helyen, főleg angolszász jogban sose jártunk. Az ügyész (Ungvári István) folyamatosan hívja a saját tanúit, jön is a nyomozó (Pörneczi Attila), a laboros (Koppány Zoltán), a hulladoki (Török András), a süket házvezetőnő (Mézes Violetta), és Vole sosemvolt felesége (Szina Kinga).

Az ügyész vádol, a védő meg kifogásol, majd mikor sorra kerül folyamatosan bizonyítja az esküdteknek, hogy döglött a sztori, a védence bizony patyolat. Egészen a feleség (?) vallomásáig minden oké, majd ott megáll a tudomány.

A bíró (Maszlay István) a tárgyalást berekeszti, mikoron is az ügyész megfaggatja a vádlottat, az meg még önti az olajat a tűzre, mert a végrendelet napján már kényszert érzett rá, hogy egy utazási irodában luxushajózásról érdeklődjön… aha… tényleg csak dacból és poénból…

Szünet után ismét az ügyvédi irodában találjuk magunkat, ahova beesik egy névtelen csaj, aki leveleket hoz, és úgy el van maszkolva, hogy az anyja se ismerne rá. Ezen levelek a feleség igazmondását sározzák, futnak is vele a bíróságra.

Ismét az asszony kerül a tanúk padjára, majd beég a levelekkel, és nem marad más hátra, míg az esküdtek jól felmentik a férjet. Öröm, boldogság, majd kettesben az ügyvéddel kiderül, hogy ez így volt tervezve, bűnös a fickó, gyilkolt is, de kihúzta a szerelmes nő a szarból.

Mondjuk kár volt, mert percek alatt befut a 15 évvel fiatalabb konkurencia, majd hamar lapátra kerül és hirtelen ex lesz a megmentőből, majd az elmaradt ítéletet gyorsan végrehajta csalódottságában a “vád tanúja”: a bizonyíték-késsel kinyírja ex hapsiját.

Az ügyvéd már kevéssé kap levegőt, de a végeredmény a háborgó lelkét jól megnyugtatja.

Rendezte: Simon Kornél Győrben, a könyvet meg Agatha Christie írta, nem véletlenül lett klassz, fordulatos, izgalmas este a mai.

Szólj hozzá!