Anyám tyúkja (1) – Örkény Színház

Van Anyám tyúkja 2. is! Bakancslistás, az első után 😀

Nem azért, mert ez fél előadás lett volna, csak maradtam volna még. Közel 3 óra csakvers, úgy, ahogy bármelyik gyerek beleszeret, még akkor is ha vacak a magyar tanára. Én tanerőm nem volt katasztrófa, csak más tantárgy okán nem kedveltük egymást, illetve kezelte ő a “nagypofájú kamaszokat”, de ettől még nem lettem kedvenc, így a megúszásra játszottam, verstanulásból meg végképp. Inkább olvastam, mint tanultam a verseket.

Mácsai Pál rendezése, a kedvenc versmondóm. Még onnan a hőskori tévéből, a Vers mindenkinek korszakból. Valamit nagyon tud, és a színház társulata olyan ebben az előadásban, mintha mindenki jutalomjátéka lenne.

17 színész, közel 70 vers egy folyamatos történetben. Időutazunk, mintha egy régi parasztportán ücsörögnénk, ahol Arany-Petőfi lát vendégül. Tele a tornác, 4-5 szereplő folyamatosan jelen van, de sokszor mindenki. Aki nem szerepel éppen, az ugyanúgy élvezi: nevet és figyeli a többieket.

Szóval Mácsai Pál: ha ő verset mond, érte a világ végére is érdemes elmenni. Itt meg hozza magával a többieket, jön Gálffi László, Pogány Judit, Csuja Imre, Für Anikó, Kerekes Éva és a meglepetések: Fincza István, Máthé Zsolt, Vajda Milán, Znamenák István (hogy van humora, az nem kérdéses, rendezett már vidámat, de itt a Betlehemi királyokban mindent vitt), Kerekes Viktória… és a többiek.

Tele a nézőtér, mindenki figyel, nevet, élvezi, érti, megkomolyodik, majd felenged. Ahogy a rendező vezényli. Egymás után csokorban a szerelem, gyerekkor, az ANYA, a történelem, és az érzelem…

A teljes előadás: versekben-versekkel minden variációban: önállóan, párban és csapatban.

És most lehet keresgélni olyan előadásokat, amikben ezek a nagyszerűen játszó, verselő színészek szerepelnek! Igazán klassz kínálat!
Köszi Örkény Színház! Csodás este lett!

 

Szólj hozzá!