Egyasszony – Jurányi

Hirtelen akad egy jegy, végre-végre. Hetek óta ágyam melletti polcon a könyv, de valahogy még nincs erőm hozzá. Azt gyűjteni kell, akkor előbb jöjjön a színház.

Tenki Réka alakítja Évát (Péterfy-Novák Éva saját blogját írta meg könyvben), akivel 22 évesen találkozunk, mikor is azt a meglepő örömhírt kapja, hogy 7 hetes kismama. Van meglepődés, öröm és fiatalság. Mivel tapasztalata nulla, az információk tengere a nyolcvanas években még a neten nem áll rendelkezésre, így sem a terhesség alatt, sem a szüléskor nem tudja mit tehet, és mit nem. A doki viszont annál inkább, a tipikus  nagyképű pénznyelő: lóvét elfogadja, sőt, hazudik, hogy mentse a seggét, és zakaltja a csinos fiatal kismamákat, és a teniszmeccsnél és az előléptetésénél egy kisbaba születése sem fontosabb. Éva kislánya Zsuzsi sem az, aki a doki rohanása miatt agyvérzéssel, sérült babaként érkezik a családba. Napok, hetek telnek el még az intenzíven, mire Éva végre megtudja az igazságot: betegen született a pocakjában még egészséges kislánya. Hogy mit tesz ilyenkor egy anya? Mi mást: ez a feladat, így szeretjük, így teszünk meg mindent érte.
A fájdalom nem lehet erősebb a szeretetnél.
Eljön az a pont, amikor már lehetetlen a kislányt otthon életben tartani, kezelni. Eger, és az ottani bentlakásos intézet következik, ahol a legjobb helyre kerül, ahol még akadnak olyan elhivatott gondozók, akik erre tették fel az életük.
Mit tesz egy fiatal kapcsolattal, házassággal ez a helyzet? Romokba dönti, a férjből előtör az agresszív állat. Éva hirtelen felnő, és felnőtt nőként veszi fel a kesztyűt. Az élet nagy játékos, újabb terhesség, újabb kórházak, és újabb orvosok. Akad egy, amelyik végre felismeri, hogy ez a baba már a pocakban sérült, a 35. héten kell befejezni drámai körülmények között ezt a terhességet.
Éva kilép eddigi életéből, csak Zsuzsi, és az új élet reménye, és egy újabb kisbaba. Végre egészséges, végre nem kell rettegni.
De a kistesónak ismernie kell a nővérét, így rendszeres látogat lesz Egerben ő is.
Eljön az idő, amit az orvosok jósoltak (bár nem jósok…), és Zsuzsit legyőzi betegéseinek tömege, Éva fájdalmasan búcsúzik lányától.

Nem könnyű előadás, nem könnyű téma, de itt van a mindennapjainkban. Orvosok, szülésznők ugyan nem vezetnek statisztikát a betegen született kisbabákról, de vannak. Ha nem is akkor, de később kiderülve sok-sok család érintett.
Ezek az anyák nem hősök, csupán édesanyák, a legmasszívabb fajtából. A hősök azok a picik és nagyok, akik megtanulnak a saját betegségükkel együtt is értékes életet élni.

Tasnádi István rendezte, Tenki Réka játszotta.

Szólj hozzá!